perjantai 16. heinäkuuta 2010

Onko Pohjois-Korea todella syyllinen Cheonan aluksen uppoamiseen?

Onko Pohjois-Korea todella syyllinen Cheonan aluksen uppoamiseen?

Viime viikolla G8-maat tuomitsivat Pohjois-Korean kommunistisen hallituksen, olettaen sen olevan Maaliskuisen, 46 henkeä vaatineen Etelä-Korealaisen laivan upotuksen takana.
G8 viestitti tukea Etelä-Korealle, joka vaatii YK:n turvallisuusneuvostolta päätöslauselmaa Pohjois-Korean torpedoiskusta.

Ongelmana tässä on että, torpedo jolla Etelä-Korean alus Cheonan upotettiin, todettiin aiemmin saksalaisvalmisteiseksi, niin kuin alla olevista uutisoinneista selviää, mutta Saksa ei myy aseita Pohjois-Korealle.
Probe concludes torpedo sank South Korea ship: report
http://www.reuters.com/article/idUSTRE6460FC20100507
“The metallic debris and chemical residue appear to be consistent with a type of torpedo made in Germany, indicating the North may have been trying to disguise its involvement by avoiding arms made by allies China and Russia, Yonhap quoted the official as saying.”

Последняя субмарина Рейха? Эксперты установили, что южнокорейский корвет "Чхонан" утонул от германской торпеды
(Last submarine of Reich? Experts established that South Korean [korvet] " [Chkhonan]" it sank from the German torpedo)
http://www.centrasia.ru/newsA.php?st=1273546560
Alta linkistä löytyy valmiiksi venäjästä englanniksi käännetty teksti:
http://therearenosunglasses.wordpress.com/2010/05/11/residue-of-german-torpedo-found-in-cheonan-forensic-investigation/

Etelä-Korea ei ole myöskään antanut Pohjois-Korean tehdä omia kokeitaan tapahtumasta. Eikä Etelä-Korean ja sen liittolaisten tekemät kokeet ole vaikuttanut kaikkia edes Etelä-Koreassa, ja ainakin yksi avustavatutkija on ilmaissut näkemyksensä että Etelä-Korea olisi manipuloinut todistusaineistoa.

Pohjois-Korea on pyytänyt YK:n turvallisuusneuvostolta uusia tutkimuksia Cheonanin tapauksesta jossa sekin saisi olla mukana, mutta ainakin Yhdysvallat on ilmaissut haluttomuutensa uusille tutkimuksille, ja sanoo Etelä-Korean yhdessä ulkomaalaisten kanssa tehdyt kokeet tapauksesta täysin riittäviksi.
Pohjois-Korea haluaa yhteisselvitystä sotalaivan uppoamisesta
http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2010/07/pohjois-korea_haluaa_yhteisselvitysta_sotalaivan_uppoamisesta_1798714.html
U.S. Rejects N.Korea Call for New Probe into Sinking of Cheonan
http://english.chosun.com/site/data/html_dir/2010/07/01/2010070100358.html

Etelä-Korea on muuttanut väitteitään tapahtumista jo muutamaankin otteeseen ja sen esiin tuomissa todistemateriaaleissa on ollut aika karkeitakin virheitä. Sekaannusta on myös ollut armeijan toimissa ja tiedonkulussa. Se esimerkiksi käytti väärän torpedon rakennepiirroksia väittäessään merestä löytyneen torpedon potkuriosan jäänteitä Pohjois-Korealaiseksi. Tämän virheen se on viimepäivinä myöntänytkin.
Tässä potkuriosassa jonka väitetään olevan kotoisin Pohjois-Korealaisesta CHT-02D torpedosta, ei myöskään ole ollenkaan merkkejä räjähdeainejäämistä, joita taas löytyi Cheonanin rungosta ja sieltä löydetyistä metalli paloista.

Kiina ei ole vakuuttunut todisteista Pohjois-Koreaa vastaan, eikä Venäjänkään Etelä-Koreaan lähettämät sukellusvene- ja torpedo ekspertit voineet pitää esitettyjen todisteiden pohjalta Pohjois-Koreaa syyllisenä.
Russian Experts 'Unconvinced by Cheonan Evidence'
http://english.chosun.com/site/data/html_dir/2010/06/10/2010061001164.html


Cheonan upposi keskellä Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen yhteistä merisotaharjoitusta.

Etelä-Korealaisen aluksen uppoaminen tapahtui keskellä Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen merisota harjoitusta, eli on hyvin erikoista että Pohjois-Korean ”heikon” teknologian sukellusvene pystyisi ajamaan näiden sotaharjoitus alueelle kaiken korkeanteknologian seurantalaitteiden ohi joita Yhdysvaltalaisissa ja Etelä-Korealaisissa sota-aluksissa on, sitten upottaa näistä aluksista yhden torpedolla, jonka laukaisua ei kukaan huomannut, ja tämän jälkeen vielä poistua paikalta kenenkään huomaamatta.

Heti Cheonanin uppoamisen jälkeen Etelä-Koreassa media alkoi levittää tietoa, että Cheonanin räjähdyksen aiheuttanut räjähdeaine vastaisi räjähdettä Etelä-Korean vuonna 2003 haltuun saamassa Pohjois-Korealaissa torpedossa. Alla olevassa ABC-uutiskanavan jutussa kerrotaan myös, että Cheonanin uppoamista tutkinut ulkomaalaisryhmä kertoo oletetun iskussa käytetyn torpedon potkuriosassa olevien merkintöjen vastaavan Pohjois-Korealaisten merkintä tyyliä, mutta ainoa merkintä potkuriosassa on tussimerkintä. Kyseisen potkuriosan oli löytänyt merestä Etelä-Korealaiset kalastajat, joita käytettiin mukana naarauksessa.
'Obvious' North Korea Sank South Korean Ship
South Korean Officials Say North Korean Torpedo Hit Ship, Killed 46 Sailors

http://abcnews.go.com/International/obvious-north-korea-sank-south-korean-ship/story?id=10685652

On yleisesti käytetty propaganda-temppu julkistaa vaikka väärää tietoa tapahtumista, vahvan ensivaikutelman luomiseksi.
Yllä olevassa Yhdysvaltalaisessa ABC-uutiskanavan jutussa kerrotaan, ettei räjähdejälkianalyysi olisi ollut vielä valmistunut, vaikka Reuters oli aiemmin uutisoinut räjähdeaineen laivanjäänteistä jo analysoiduksi. Voi tosin olla että tässä uutisessa tarkoitetaan tuon jälkeenpäin merestä löydetyn torpedo-propellin analyysiä, josta sittemmin valmistuneissa tutkimuksissa ei löydetty räjähdejälkiä ollenkaan. Tätä, ettei potkuriosasta löytynyt ollenkaan merkkejä räjähteistä on kovasti ihmetelty, ja myös sitä ettei potkuriosan akseli ollut vääntynyt ja sen kunto vaikuttaa muutenkin yllättävän hyvältä ottaen huomioon räjähdysvoiman joka katkaisi Cheonanin. Jotkut epäilevätkin tämän potkuriosan olevan osa väärennettyä todistusaineistoa.


Pohjois-Korealaisten merkinnäksi väitetty tussimerkintä piirretty ruostetäplien päälle.

Kun selvisi että kyseiset torpedojäänteet ovat kotoisin saksalaisvalmisteisesta torpedosta, ovat jotkut sanoneet että, Pohjois-Korea käytti saksalaista torpedoa hämäyksen vuoksi ettei sitä osattaisi yhdistää iskuun. Etelä-Korea ja Yhdysvallat käyttää saksalaisia torpedoja.

Uutisointi, että Cheonanin rungosta löydetyt alumiini palat ja räjähdejäljet viittaisi saksalaiseen torpedoon, on täysin haudattu sen jälkeen kun merestä löydettiin jälkeenpäin Pohjois-Korealaisten valmistamaan torpedoon kuuluva potkuriosa.
Etelä-Korea yhdessä sen liittolaisten kanssa löysi kalastajien merestä nostaman torpedon-potkuriosasta tussimerkinnän ”no. 1” (1 beon). Merkintä heidän mukaansa vastaa merkintöjä muissa Pohjois-Korealaisten torpedoissa.

Näyttää tosin siltä että kyseinen tussimerkintä on tehty ruostetäplien päälle, mikä viittaisi siihen että tuo merkintä on tehty vasta merestä nostamisen jälkeen, eikä Pohjois-Korealaisten toimesta.
Tämän seikan on myös julkisesti tuonut esiin Shin Sang-cheol joka oli aikaisemmin mukana Choenanin uppoamista tutkineessa ryhmässä, mutta maan puolustusministeriö pyysi erottamaan hänet hänen tuotua esiin näkemyksensä ettei Pohjois-Korea ole Cheonanin uppomisen takana, ja että Etelä-Korea on mahdollisesti väärentänyt joitain todisteita.
Shin Sang-cheol on nyt laitettu tutkinnan alle näiden ”väärin huhujen levittämisestä”.

Probe member summoned on false rumor allegations
http://joongangdaily.joins.com/article/view.asp?aid=2921120

Tällä sivustolla on nähtävissä suurennos tuosta tussimerkinnästä, sekä suurennoksia joissa väriskaalaa on muutettu havainnollistamisen helpottamiseksi.
http://willyloman.wordpress.com/2010/05/29/pcc-772-cheonan-photographic-evidence-that-no-1-written-on-top-of-rust/

Jos Pohjois-Korea ei ole syyllinen..
-Voi olla että kyseessä oli tapaturma sotaharjoituksissa jossa Cheonaniin osui omien ampuma torpedo tai pohjamiina. Cheonanin uppoamishetkellä alueella oli käynnissä Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean merisotaharjoitus, ja kummallakin maalla on saksalaisvalmisteisia torpedoja käytössä ..ja tapaus kenties käännettiin kierosti poliittiseksi aseeksi länsi-mielisen geopolitiikan ajamiseksi.
-Voi olla että kyseessä oli tahallinen isku omaa alusta kohtaan länsi-mielisen politiikan ajamiseksi, tyyliin ’Mainilan Laukaukset’ http://fi.wikipedia.org/wiki/Mainilan_laukaukset

Toki Pohjois-Korea voi olla syyllinen, mutta tämä tuntuisi todella typerältä vedolta. Kiinakin on kertonut Pohjois-Korean yksin vastaavan teostaan jos se todella on Cheonanin iskun takana.

Oli miten oli, mutta ainakin tapaus auttaa Yhdysvaltoja tukikohtiensa pitämiseksi lähialueilla.
Tuoreen Japanin pääministerin, Yukio Hatoyaman vaalipuheissa Yhdysvaltojen sotilastukikohta Okinawalla luvattiin siirtää saarelta. Nyt Okinawan tukikohta on päätetty pitää saarella ja ainoastaan siirtää saaren pohjois-osiin aikaisemman sopimuksen mukaisesti.

Japan PM Hatoyama apologises over Okinawa U-turn
http://news.bbc.co.uk/2/hi/world/asia_pacific/10143374.stm
“Japanese Prime Minister Yukio Hatoyama has apologised for not keeping an election promise to move a US military base from Okinawa. Japan and the US, allies since the end of World War II, say the base is needed to guarantee regional security.
The prime minister promised to move the base off the island during the campaign for last year's election which swept his Democratic Party of Japan to power.”


Etelä-Koreassakin monet alkoivat kyseenalaistaa Yhdysvaltojen läsnäolon tarpeellisuutta.
Nyt Yhdysvaltojen olo alueilla on taas vähän paremmin perusteltua.
Lisäksi tapauksen johdosta Yhdysvaltojen on nyt helpompi siirrellä joukkojaan Kiinan läheisyydessä, jota se kenties haluaa tehdä senkin takia, että se ja Israel ovat viime aikoina yhä äänekkäämmin ilmaisseet aikomuksiaan suorittaa Kiinan liittolaisen, Iranin ydintutkimuslaitoksille sotilaallisen iskun.

Kun Etelä-Korean tutkimuksissa on niin paljon epäselvyyksiä kun siinä on ollut, sen silti väittäessä Yhdysvaltain kanssa todistusaineistoa Pohjois-Koreaa vastaan ”kiistattomaksi”, on mielestäni todella erikoista ettei se silti anna Pohjois-Korean osallistua tutkimuksiin, näinkin herkässä tilanteessa kun alueella vallitsee.