sunnuntai 1. elokuuta 2010

Geenimanipuloituja kasveja Suomeen?! ..toivottavasti ei

Geenimanipuloituja kasveja Suomeen?! ..toivottavasti ei

Joitain GM -tuotteitahan Suomeen jo tulee ja jotkut liha- ja kenties maitotilatkin on käyttänyt jo GM -rehua.
Nyt EU on avaamassa tien viljeltäville kasveillekin EU-alueelle. Toivottavasti näitä ei aleta laajemmin Suomessa kasvattamaan, vaikka koeviljelyksiä jo tehdään.
GM -kasvien viljely myös tuppaa saastuttamaan luonnonmukaiset viljelykset ympäristössä, ja siitepölyhän kulkee yllättävänkin pitkiä matkoja.

Esimerkiksi soija on jo sellainen tuote että soijatuotteiden täyttä gm-vapautta on jo vaikeampi taata. Siksi jos pakkauksessa ei lue että tuote sisältää GMO:ta, se ei välttämättä tarkoita että tuote on 100% GM -vapaa, vaan kunhan se pysyy tietyn prosentin sisällä se GM -osuus, niin niitä ei tarvitse vielä luokitella GM -tuotteiksi, eikä tätä tarvitse pakkauksiin merkitä. ..en ole kyllä ihan sata-varma, mutta muistelisin näin.

GM -lajikkeita ei ole testattu ihmisillä tarpeeksi, eikä ”ei niin mairittelevista” eläinkokeista näe mediassa puhuttavan juuri mitään.
Eläinkokeissa on kuitenkin havaittu mm. kaikenlaisia kudos- ja kasvuhäiriöitä, kehityshäiriöitä jälkeläisissä ja poikasten kohonnutta kuolleisuutta, sterilisaatiota jne.
Syy miksi GM -kasvien (ja muiden GM -tuotteiden) vaikutuksista ihmisiin on niin vähän itsenäisten tahojen tutkimaa, puolueetonta tietoa on siksi koska, Monsanto, Pioneer,BASF, Syngenta ja muut GM -siemeniä tarjoavat yhtiöt eivät ole antaneet siemeniä ostavien käyttää niitä tutkimuksissa, ja jopa vaativat tästä allekirjoitetun sopimuksen siemeniä ostettaessa!!
Itsenäisiä tutkimuksia GM -kasvien terveysvaikutuksista ei ole siis edes voitu tehdä kunnolla, ja melkein kaikki tutkimukset niistä ovat kulkeneet näiden yhtiöiden hyväksynnän kautta.
Siksi monesti GM -siemenistä näkee valtavirtamediassa enimmiten vain niiden etuja puoltavia lausuntoja, joiden takaa löytyy tod. näk. GM -siementuottajien lobbaus, eli rahallinen kädenpuristus.

GMO Scandal: The Long Term Effects of Genetically Modified Food on Humans
http://www.infowars.com/gmo-scandal-the-long-term-effects-of-genetically-modified-food-on-humans/
Companies Put Restrictions On Research into GM Crops
http://e360.yale.edu/content/print.msp?id=2273
“Farmers don’t simply buy a bag of GM seed from Monsanto, Syngenta, or DuPont. Instead, they enter into a “Technology/Stewardship Agreement” with the company that developed it, the fine print of which lays out, among other things, the terms under which the seed can be used, where it can be grown, where it can be sold (many international governments do not allow the sale of GM crops or products made with them), and the brand of herbicides that can be used. This “bag-tag,” as it’s known, also specifically restricts any use of the seed for research.”

GM -siemenet ovat lisänneet myös erilaisten torjunta-aineiden käyttöä, vaikka niitä markkinoidaan juuri päinvastaisista eduista. Torjunta-aine valmiit siemenet ovat aiheuttaneet myös sen että rikkakasvit ja tuholaiset ovat tulleet immuuneiksi kyseisille torjunta-aineille, ja taas ollaan jouduttu alkaa kehittää uusia torjunta aineita ja käyttämään entistä kovempia myrkkyjä näiden uusien ”super-tuholaisten” kehittymisen myötä.
Nämä kovemmat myrkyt, ja kohonneet määrät siirtyvät ruokaketjussa sitten ihmisiin ja eläimiin, sekä rasittaa luontoa.
Yhdysvalloista viljelijät kertoo että näiden GM -siementen mukana kehittyneiden ”super-rikkaruohojen” takia ollaan otettu takapakkia parikymmentä vuotta. Eroosiota välttävää suorakylvöä harrastavat maanviljelijät ovat joutuneet taas alkaa kyntää maitaan enemmän, ja kertovat että nyt maat ja vedet saastuvat enemmän, koska kovempia myrkkyjä joudutaan käyttää taas enemmän. Tämä kaikki on myös nostanut viljelijöiden kuluja, joka siirtyy hintojen nousuna sitten kuluttajille.
Farmers Cope With Roundup-Resistant Weeds
http://www.nytimes.com/2010/05/04/business/energy-environment/04weed.html?_r=1&src=me&ref=homepage
“Just as the heavy use of antibiotics contributed to the rise of drug-resistant supergerms, American farmers’ near-ubiquitous use of the weedkiller Roundup has led to the rapid growth of tenacious new superweeds.
To fight them, Mr. Anderson and farmers throughout the East, Midwest and South are being forced to spray fields with more toxic herbicides..
“We’re back to where we were 20 years ago,” said Mr. Anderson, who will plow about one-third of his 3,000 acres of soybean fields this spring, more than he has in years..
Farm experts say that such efforts could lead to higher food prices, lower crop yields, rising farm costs and more pollution of land and water.”


GM -siemenet ovat voineet laskea käytettyjen torjunta aineiden määrää ensimmäisinä vuosina, mutta kun rikkakasvit ja tuholaiset ovat tämän jälkeen kehittyneet immuuneiksi, seuraavina vuosina torjunta-aineita on jouduttu ruveta käyttämään taas kasvamissa määrissä, ja koventamaan myrkkyjä.
Monsanton ja muiden teettämät tutkimukset yleensä on seurannut GM -kasvatuksia vaan muutaman ensimmäisen vuoden ajan, jonka perusteella näitä GM-kasveja ollaan sitten markkinoitu alemmilla torjunta-aine tarpeilla.
Tämä torjunta-aine tarve siis todellisuudessa alkaa näissä GM -kasvatuksissa muuttua jokusen vuoden jälkeen, kun uusia ”super-riesoja” alkaa kehittymään alueella.
GM Crops Increase Pesticide Use
http://www.i-sis.org.uk/GMCIPU.php

Intiassa Monsanton tuottama GM -puuvilla on aiheuttanut sen että, paikallinen puuvillan tuholainen on kasvanut immuuniksi luonnonmukaiselle, ja ihmiselle harmittomalle Bacillus thuringiensis (BT)-bakteerille. Monsanto on aikaisemmin väittänyt ettei tuhoeläimet kasva immuuneiksi heidän siemenilleen. Tämä kertoo siitä, ettei GM -kasveista selvästikään ole tehty tarpeeksi kokeita, vaikka niitä valmistavat yhtiöt näin väittävät.
Bt cotton ineffective against pest in parts of Gujarat, admits Monsanto
http://beta.thehindu.com/news/national/article183353.ece
“For the first time anywhere in the world, biotech agriculture giant Monsanto has admitted that insects have developed resistance to its Bt cotton crop. Field monitoring in parts of Gujarat has discovered that the Bt crop is no longer effective against the pink bollworm pest there.
.. Until now, Monsanto has held that “there have been no confirmed cases of poor field performance of Bt cotton or Bt corn attributable to insect resistance.”


GM-lajikkeiden terveyshaitoista..
Monsanton BT-valmiit puuvilla ja maissi ovat aiheuttaneet niitä käsitelleissä työntekijöissä allergisia reaktioita. Myös niiden siitepöly voi aiheuttaa näitä reaktioita.
Vaikka BT-bakteeri on itsessään todettu hyväksi ja ihmiselle harmittomaksi torjunta aineeksi, GM-kasveissa proteiinit ilmeisesti muuttuu suunnitelmista poikkeaviin uusiin suuntiin ja tämä aiheuttaa sitten ennalta arvaamattomia allergisia reaktioita ja muita ongelmia.
Yksi suuri ongelma GM -kasveissa onkin se että miten proteiinit muuntuu tulevissa ”sukupolvissa” ja miten ne sitten vaikuttavat ihmisiin. GM -tuotteet voivatkin tuoda tullessaan uudenlaisia allergioita, vasta seuraavien siemen-sukupolvien jälkeen.
More Illnesses Linked to Bt Crops
http://www.i-sis.org.uk/MILTBT.php

BT-valmis puuvilla ilmeisesti johti sen lehtiä syöneiden lampaiden kuolemiin.
Sheep death: the truth revealed
http://www.hindu.com/seta/2008/06/26/stories/2008062650021500.htm

Kolme eri Monsanton GM-maissia aiheutti sisäelinten toimintahäiriöitä rotta-kokeissa. Kyseisiä GM-maisseja on päästetty markkinoille niin Yhdysvalloissa kun Euroopassakin. Monsanto itse teki näillä kokeita kokonaista 90 päivää!!! (..aivan kun siinä ajassa saataisiin konkreettista tietoa) …jonka perusteella sitten todettiin ettei näistä ole haittaa ihmisille tai eläimille, kerrotaan International Journal of Biological Sciences:ssa julkaistussa tutkimuksessa.
Kaikki kolme GM-maissia aiheutti oireita vähän erilailla, mutta ongelmat keskittyivät maksa- ja munuaisongelmiin. Muita yleisiä ongelmia oli mm. verisoluissa sekä perna- ja sydänvaivat.
Monsanto's GMO Corn Linked To Organ Failure, Study Reveals
http://www.huffingtonpost.com/2010/01/12/monsantos-gmo-corn-linked_n_420365.html

Myös Greenpeace kirjoittaa mm. Monsanton Mon 863-maissin terveyshaitoista
MON 863: A chronicle of systematic deception
http://www.greenpeace.org/international/en/publications/reports/mon863_chronicle_of_deception/

GM-siemeniä valmistavan Syngentan Bt 176-maissi ilmeisesti aiheutti lehmien kuolemia Saksassa. BT 176-maissille on myönnetty kasvatuslupa Euroopassa vuonna 1997.
Cows Ate GM Maize & Died
http://www.i-sis.org.uk/CAGMMAD.php

Venäjällä tehty koe hamstereilla osoitti että Monsanton GM-soija aiheutti suurimmilla annoksilla testatussa ryhmässä kolmannessa sukupolvessa täyttä suvunjatko kyvyttömyyttä. Lisäksi havaittiin häiriöitä kasvuvauhdissa ja joillekin hamstereille alkoi kasvaa karvoja suun sisään.
Genetically Modified Soy Linked to Sterility, Infant Mortality in Hamsters
http://www.huffingtonpost.com/jeffrey-smith/genetically-modified-soy_b_544575.html

GM-soija ja -maissi eläinkokeissa ollaan nähty kasvuhäiriöitä kudoksissa ja muutoksia siittiösoluissa sekä kohonnutta kuolleisuutta poikasissa.
Myös jotkut eläintenkasvattajat ovat raportoineet sterilisaatiosta possuissa ja lehmissä.
Genetically Modified Soy Linked to Sterility, Infant Mortality
http://www.responsibletechnology.org/utility/showArticle/?objectID=4888#hair

Tästä linkistä löytyy muitakin havaintoja GMO-haitoista eläinkokeissa.
GM CROPS: research documenting the limitations, risks, and alternatives
http://www.gmwatch.org/gm-crops-research-documenting-the-limitations-risks-and-alternatives


Monia näitä GM-tekniikkaa vastaan olevia tutkimuksia sekä viljelijöiden ja eläintenkasvattajien havaintoja GMO-haitoista ei oteta vakavasti valtavirtamedioissa, ja niitä vähätellään laajempien tutkimusten puutteesta, mutta samalla kuiteinkaan laajempia vertaistutkimuksia ei haluta tehdä. Ja niin kuin alussa mainitsin, monet GM-siementen tuottajat eivät tahdo antaa lupaa käyttää siemeniään laajempiin tutkimuksiin, joten moni tutkimus, joidenka perusteella heidän siemenensä ovat saaneet myyntiluvat EU:ssakin, ovat vajanaisia ja tod. näk. tuotettu näiden firmojen itsensä hyväksymillä tahoilla, jotka maksetaan suorittamaan kokeet läpi menetelmillä jotka takaa hyväksytty-paperit. Esimerkkinä tämä mainittu 90 päivän tutkimus Monsanton GM-maisseista; Mon 863, Mon 810 sekä NK 603.
Miksi tämä sitten menee EU-tasollakin niin helposti läpi ja luvat irtoaa, on ne rahakkaat-kädenpuristukset.